Mijn eerste keer…

remco-boer  
Ik ben van kinds af aan met sport bezig. In mijn jeugd vooral door het zelf veel te beoefenen. Op straat en bij de korfbalvereniging. Zodra het kon, op school tijdens de gymlessen en in de vrije uurtjes op het schoolplein. Na de middelbare school koos ik voor de studie Bewegingswetenschappen en nu zijn sport en bewegen de dagelijkse ingrediënten van mijn werk. Het zelf-sporten is een beetje op het tweede plan geraakt. Daarover een andere keer meer.Ik heb de kracht van sport aan den lijve ervaren. Sterker nog, ik ervaar die kracht nog bijna dagelijks.

In mijn ‘sportografie’ neemt fitness een bijzondere positie in. Ik kwam voor het eerst in contact met fitness, of beter gezegd krachttraining, een kleine dertig jaar geleden. Ik was in die tijd een bovengemiddeld getalenteerde korfballer en debuteerde al op jonge leeftijd in het eerste team van mijn club. In dat team speelde toen een speler met vooruitstrevende en vernieuwende ideeën over trainen en prestatieverbetering. Op zijn voorstel gingen we met het team structureel aan krachttraining doen als onderdeel van het korfbal trainingsprogramma. Na de aanvankelijke venijnige spierpijn leidde de krachttraining al snel tot enorme positieve resultaten. Mijn kracht, startsnelheid en sprongkracht namen toe en ik had veel minder last van blessures aan mijn rug en knieën. Ook tijdens mijn revalidatie na een beenbreuk heb ik veel profijt gehad van de trainingsuurtjes in het fitnesscentrum. Met die aanpak waren wij in de korfbalsport toen uniek. Sterker nog, in veel andere takken van sport maakte krachttraining geen geïntegreerd deel uit van het trainingsprogramma. Wat is de topsportwereld op dit punt enorm veranderd!

En wat ik mooi vind om te zien is dat de fitnessbranche in die afgelopen drie decennia ook een heel sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het is een volwassen branche geworden met een divers sport- en beweegaanbod met aandacht voor kwaliteitsverbetering en oog voor de wensen van de klant. Veel bestuurders van traditionele sportverenigingen kunnen een voorbeeld nemen aan de fitnessondernemer. Andersom liggen er vanuit ondernemerschap bezien kansen voor de fitnessondernemer in de samenwerking met de sportvereniging. Fitness is een beweegvorm die uitstekend te combineren is met andere sporten. Zoek de voetbalvereniging in je gemeente op en bied de clubleden een zomerabonnement, zodat de voetballers als de competitie voorbij is hun fitheid op niveau kunnen houden. Neem contact op met de hoofdtrainer van de hockeyvereniging en werk samen een krachttraining programma uit dat de selectieteams helpt nog beter te presteren. Ga in overleg met de atletiekvereniging hoe je vanuit het fitnesscentrum kunt bijdragen aan de preventie en revalidatie van hardloopblessures.

Dit zijn een paar voorbeelden van hoe het mes aan twee kanten kan snijden. De sportvereniging wordt meegenomen in een meer ondernemende manier van werken, en de fitnessondernemer boort nieuwe klantgroepen aan. Ik ben benieuwd of mijn korfbalvereniging van destijds inmiddels zo’n vaste verbinding heeft met een fitnesscentrum in de buurt. Toch eens navragen…

Remco Boer is directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en schrijft columns voor Fit!magazine. NISB en Fit!vak zijn in het zelfde gebouw gevestigd in Ede en zoeken elkaar steeds meer op voor samenwerking en uitwisseling van kennis.