Gezondheid is… veel leuker!

Schermafbeelding 2015-11-19 om 10.44.35Tegenwoordig is mijn relatie met eten verbeterd en eet ik wat ik lekker vind, snoep ik met mate en weet ik veel meer over wat wel of niet goed (voor mij) is. Zo weet ik nu, dankzij de hulp en kennis van anderen, bijvoorbeeld dat gezond zijn weinig tot niets te maken heeft met afslanken. Dat het geen synoniem van elkaar is.

Gezondheid is vaak ook niet de eerste reden waarom we naar de sportschool gaan. Afvallen wordt nog steeds als eerste reden genoemd, maar is gezond zijn geen beter streven? Moeten wij -fitness professionals- dat onszelf en onze omgeving niet eens duidelijk maken? Bijvoorbeeld: dat een yoghurt 0% vet heeft, maakt het niet altijd de beste keuze, integendeel. Een volle yoghurt is soms ook voller in kwaliteit. Hetzelfde geldt voor vlees en de health claims op kartonnen verpakkingen mag je vanaf nu helemaal vergeten.

Een Lactose test
Begrijp me niet verkeerd, eerst wist ik ook niet dat ‘meergranen’ en ‘vezelrijk’ niet hetzelfde was als volkoren. Ik wist niet eens wat volkoren in hield. Daarna dacht ik dat tarwe en gluten dikmakers waren en vermeed ik ze een tijdje. Vetten ontweek ik liever helemaal en ik heb zelfs vrijwillig een lactose-intolerantie test gedaan met nachtmerries als gevolg. Moeilijk doen kon ik als de beste… Het duurde even maar na een tijdje leerde ik door dat de energiebalans (lees: energie inname vs. energie verbranding) bepalend is voor het afvallen of aankomen in lichaamsgewicht. Het is heel simpel. Gezond leven en je niet te druk maken draagt ook bij aan een gezond lijf. Het is bijna te vergelijken met 1 + 1 = 2.

Health claims
Grappig is het, hoe ik, het mollige ongelukkige meisje, werd beïnvloed door health claims in de media en op verpakkingen zonder überhaupt te weten wat ze betekenen. Dat ik zo hard op zoek was naar redenen, excuses en snelle oplossingen, in plaats van voor mijn eigen gezondheid te kiezen.

Wat is gezond?

Als mij nu wordt gevraagd wat ‘gezond’ of ‘goed’ is probeer ik altijd kort te antwoorden, maar op een of andere manier verander ik in zo’n geitenwollensokken figuur. Ik vertel over de basis en dat die bij gewone voeding moet liggen en niet uit pakjes-afkomstige-sausjes of kunstmatige smaken bestaat. Dat de basis niet saai is, altijd hetzelfde of beperkt tot een bepaalde voedingsgroep. Dat gezondheid een combinatie is van koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat gezondheid een gevoel is en niet per se een cijfer. De vraag ‘Ingèr, dit is toch gezond?’ vind ik ook een erg vervelend, maar ik ga hem hier voor-eens-en-voor-altijd en zwart-op-wit beantwoorden:

  • Gezondheid is niet helemaal suikervrij, altijd 0% vet of koolhydraatarm. Gezondheid is een combinatie van verschillende factoren. Het is vitamines, mineralen en andere micro’s en macro’s.
  • Gezondheid is beweging, goed maar ook ‘lekker’ eten en vooral daarvan kunnen genieten.
  • Gezondheid is lekker in je vel zitten. Water drinken. Plezier maken.
  • Gezondheid is, als je het mij vraagt, in ieder geval geen stempel of iets wat je moet claimen.