De shake out is in volle gang!

Schermafbeelding 2014-09-25 om 13.10.41
In juli startte ik met het schrijven van deze column. Maar toen de deadline naderde, was ik niet zo zeker of de inhoud nog wel up-to-date was. Ten tijde van het schrijven van mijn column stond ik op het punt af te reizen naar Israël voor een vakantie van twee weken. Echter, drie dagen voor mijn vertrek brak er oorlog uit. Niet veel later werd er boven Oekraïne een vlucht neergehaald met vele Nederlanders aan boord. Deze gebeurtenissen en de rest van de ellende die zich afspeelt in de rest van de wereld kan ik de afgelopen weken maar niet loslaten. Is dit de wereld waarin ik wil leven? En bovendien, wat draag ik bij?

Ik heb natuurlijk niet de illusie dat mijn columns iets bijdragen aan de wereldvrede. Sterker nog, ik vraag mij zelfs af of mijn columns (of die van wie dan ook in de fitnessbladen) überhaupt wel worden gelezen. En of deze dus bijdragen aan onze industrie. Ik ben deze zomer in ieder geval dus lekker thuis gebleven. Dit heeft mij de kans gegeven om veel met onze klanten te praten en de relaties weer wat aan te halen. Velen van hen waren net als ik niet op vakantie. Niet omdat ze niet wilden, maar simpelweg omdat ze de middelen niet hadden door de ‘oorlog om de klant waarin zij zijn verwikkeld. Want laten we het maar gewoon zeggen zoals het is: ‘De shake out is in volle gang!’. De shake out waarbij clubs niet kunnen overleven, noodgedwongen moeten verkopen of radicaal moeten saneren. Uiteraard spreek ik ook clubs die uitstekend gaan, al zijn deze behoorlijk in de minderheid. Als ik om me heen kijk, zijn het vooral de low cost/staff clubs die groeien en zwarte cijfers schrijven.

Een paar maanden geleden schreef ik mijn column over de opkomst van de Urban CrossFit boxen. Deze groei stagneert op dit moment. Ik heb zelf de afgelopen zomer in veel van deze boxen getraind. En hoewel de belangrijkste USP’s natuurlijk begeleiding en kwaliteit zouden moeten zijn, ben ik verschrikkelijk geschrokken van de kwaliteit en het opleidingsniveau van de instructeurs. Het kan aan mij liggen, maar zelfs ìk overweeg om geen geld meer uit te geven aan begeleiding die niets kan toevoegen en die mij niet kan helpen met het (veilig) behalen van mijn doelstellingen.

Het positieve nieuws in deze wat negatief gestemde column is dat deze ‘crisis’ enorm veel kansen biedt om je te onderscheiden. Iedereen spreekt over onderscheidend vermogen creëren voor de klant. Ik denk daar ook zo over. Maar ik wil een stap verder gaan: de wereld verandert in een tempo dat we maar nauwelijks kunnen bijbenen. De meeste ondernemers in deze industrie kijken ook alleen bìnnen deze industrie. Ze proberen hun business te redden door ‘add-on’ te creëren, abonnementsprijzen en/of personeelskosten te verlagen.

Nu is alleen mijn voorstel: ‘ga eens ondernemen en naar de business kijken alsof je opnieuw opstart’. Denk je dat als Videoland anno 2014 opnieuw zou starten, ze dat op dezelfde wijze zouden doen als in de jaren 90? Dus winkels openen, schappen met videobanden & dvd’s inrichten, 5 halen 3 betalen omdat er zoveel concurrentie is? Het personeel gaan trainen in klanttevredenheid en service? Je bent met mij eens dat dit niet gaat werken. Ze moeten juist vernieuwen, meegaan met de tijd. En ja, daar is geld voor nodig. Maar ook lef en ambitie. Ik daag je bij deze uit!

Een klant uit Purmerend vroeg mij of ik in mijn volgende column een top 10 wilde maken van fitnesstrends. Sorry, maar dat doe ik dus niet. Ik wil van jullie, de ondernemers, de overlevers, de innovatieve excentriekelingen en de vernieuwers een top 10 lijst met ideeën: how will I create the next level? Dan beloof ik dat mijn volgende column zal gaan over vernieuwing, aanpassing en trendontwikkeling buiten Nederland.

Mendel Witzenhausen is mede-eigenaar van FunXtion en al meer dan 12 jaar actief in de fitnessbranche. Wil je reageren op zijn column, mail naar mendel@funxtion.nl

 
 
deel op twitter deel op facebook