Dascha Heinrici 15.000ste instructeur die branche-examen haalt

Ze dacht dat er iets mis was met haar examen. Maar het telefoontje van Fit!vak bleek voor Dascha Heinrici een leuke verrassing te zijn: zij is de 15.000ste fitnessinstructeur die het branche-examen met goed gevolg heeft afgelegd. Als beloning werd ze door Fit!vak onder meer ingeschreven in het EREPS register en ontving ze een hartslagmeter van het merk Polar. Dascha Heinrici, werkzaam bij Wellness Centre Terbregge in Rotterdam, hecht veel waarde aan haar inschrijving in EREPS. ‘Ik vind kwaliteit in mijn vak heel belangrijk.’ Haar passie voor sport leidde Dascha Heinrici naar de fitnessbranche. ‘Ik kan in het fitnesscentrum mijn liefde voor sport en bewegen delen met anderen. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden en om groepslessen te geven. Het is toch een prachtige beloning als een klant het zo leuk vindt, dat hij of zij vaker wil gaan sporten of bewegen. Dat is voor mij een persoonlijke drijfveer. Daarom is het wel belangrijk dat ik weet waarover ik praat en wat ik (voor)doe. Toen ik een jaar geleden bij Wellness Centre Terbregge aan de slag ging en het wederzijds goed beviel, werd het toch wel heel wenselijk geacht dat ik het branche-examen zou doen om mijn vakdiploma te behalen. Daar ben ik het volledig mee eens. Als instructeur ben ik bezig met het lichaam en dus met de gezondheid van mensen. Dan vind ik het een verplichting dat ik niet alleen gevoel voor mensen heb, maar ook verstand van zaken. Met mijn papiertje kan ik dat aantonen en met mijn inschrijving in het kwaliteitsregister EREPS draag ik dat ook graag uit.’ Matthijs Westerbeek, accountmanager van Fit!vak, reikte Dascha Heinrici onder meer de Polar hartslagmeter en het EREPS t-shirt en rugzak uit. Hij noemt het 15.000ste branchediploma een mijlpaal. ‘Dat zoveel instructeurs inmiddels het examen van Fit!vak hebben afgelegd, geeft aan hoe de fitnessbranche is geprofessionaliseerd. Het niveau van de instructeurs is de voorbije jaren flink gestegen. Dat straalt ook steeds meer af van de branche. EREPS versterkt dat nog een keer, het is een kwaliteitsregister voor de fitnesssector. We merken dat steeds meer instructeurs het belangrijk vinden om zich in EREPS te registreren. Ze behoren daardoor toch tot het keurkorps van de fitnessinstructeurs in Nederland.’ Om de kwaliteit van de instructeurs in EREPS te borgen en zodoende ook het niveau en de uitstraling van het register te bewaken, wordt met ingang van 2014 gewerkt met een accreditatiesysteem. Matthijs Westerbeek: ‘Instructeurs moeten een bepaald aantal punten behalen om ingeschreven te blijven in EREPS. Bijna alle registers in andere branches en sectoren kennen ook zo’n systeem. Punten kunnen worden behaald door cursussen, workshops, congressen of seminars te volgen. Op die manier willen wij ervoor zorgen dat instructeurs in de fitnessbranche zich verder blijven ontwikkelen en nog betere professionals worden. Met name vanuit de medische wereld is daar veel aandacht voor: verwijzers moeten immers het vertrouwen hebben dat zij hun patiënten doorverwijzen naar een fitnesscentrum waar instructeurs werken die de vereiste competenties hebben. Met het accreditatiesysteem kunnen we dat positief aansturen.’ Dascha Heinrici juicht zo’n accreditatiesysteem toe. ‘Ik wil mezelf als professional graag blijven ontwikkelen, dus ik vind het eerlijk gezegd vanzelfsprekend dat ik cursussen en workshops blijf volgen. Dat het verplicht wordt gesteld voor registratie in EREPS, vind ik prima. Op die manier blijft EREPS ook echt een kwaliteitsregister’